perjantai 10. elokuuta 2012

Tunturisuunnistus ja TAR-leiri (by Timo O)

Transalpineen valmistautuvat Paksumaha-joukkueet suuntasivat kulkunsa Ylläkselle Tunturisuunnistukseen keräämään ylä- ja alamäkijuoksua.
Kun oli päästy kisapaikalle Äkäslompoloon, tuli tieto ettei Kauko pääse mukaan kun hänen parinsa oli yllättäen sairastunut kuumeeseen. Mika ja Vellu sekä Jouko ja Timo kisasivat H80 sarjassa, Timolla ensi kerta Tunturissa. Vellulla ja Mikalla suorituksia jo toistakymmentä. Lauantaina yli 900 suunnistajaa säntäsi matkaan ja armoton kamppailu kullasta sekä kunniasta alkoi. Eka rastille hieman pummattiin, kun otettiin liikaa oikealle. Kakkoselle päätettiin ottaa varman päälle alakautta eikä lähdetty Kesänkiä ylittämään. Samaa polkua takasin ja kolmonen sekä nelonen löytyivät helposti. Sitten oli taktisen ratkaisun hetki, viitoselle joko Pirunkurun kautta tai Kesänki kiertäen vasemmalta ylös. Valittiin kierto ja vähemmän nousua. Pummattiin kuitenkin viitisen minuuttia, kun viereinen väärä rasti näkyi huokuttelevasti tulosuuntaamme. Heti rastin jälkeen Joksan loppuunajettu kenkä sanoi sopimuksen (pohjan) lopullisesti irti. Ei auttanut kuin löysätä nauhat auki ja sitoa niillä kengän pohja kiinni. Rusetti nätisti varpaiden päällä.
Kuutonen löytyi Lainion kupeelta, Hangasoja meni heittämällä yli. Seiskalle Lainionvuoman yli, jossa Timon pohje kramppasi ja mies kaatui pitkälleen suolle. Ei kun ylös ja rastille Kukaksen kupeelle. Loppu oli nopeaa pudottelua polkua pitkin maaliin. Muut vain olivat suunnistaneet paremmin ja juosseet nopeammin, eikä PM-kone ollut vielä oikein auki; sija 7 ja keulaan reilut puoli tuntia.
Sunnuntaina startti oli pohjoisempana, järjestäjien bussi vei kuuden kilometrin päähän josta vielä käveltiin pari kilometriä. Lähdettiin hieman maltillisemmin matkaan ja rastit löytyivätkin kuin elokuvissa. Juoksuvauhti tuntui paremmalta, eikä Joukon tarvinnut odotella pariansa. Lopussa saatiin edellinen pari kiinni Kukastunturin alla ja sen jälkiin mentiin rivakasti jonossa maalia kohden. Kaverit spurttasivat suon reunassa ja ehtivät toiseksi viimeiselle rastille hieman ennen, maalissa eroa puolisen minuuttia. Toisen päivä sija oli 4. ja kokonaissija 7. Mika ja Vellu olivat eka päivänä 4. ja toisena 8.; kokonaissija 4. Keulaan jäätiin vain 4 minuuttia lisää.

Maanantaina jatkettiin leiritystä tekemällä aamulla MTB-lenkki virkistävässä kaatosateessa. Vajaaseen kolmeen tuntiin mahtui kaikenlaista maastoa. Iltapäivällä Vellu, Mika ja Jouko pukkasivat tasuria Röhkönmukasta ylämäkeen kolmesti.

Illalla käytiin vielä vajaan tunnin verryttelyjuoksu Velhon kodalla.
Tiistaina aurinko paistoi komeasti kun ajeltiin Pallakselle. Pohjoinen tuuli tuntui kolealta, mutta takaisinpäin oli myötäistä. Käytiin kääntämässä Lumikerolla ja takaisin tullessa reitti vei Taivaskerolle olympiatulen sytyttämispaikalle, josta Tuulansatulan kautta hotellille. Tuli mukava vajaan viiden tunnin lenkki juoksua ja kävelyä. Alamäet pyrittiin paukuttamaan reippaasti, jotta jalat tottuisivat tulevaan koitokseen. Reissun kruunasi ateria Oloksen Kammarissa.

Keskiviikkona käveltiin Isomettän nousun kautta huoltotietä pitkin Ylläksen huipulle. Ylhäällä Vellu tuli pyörällä vastaan, malttoi kuitenkin pysyä hetkeksi porisemaan.
Tuuli oli ylhäällä hyytävän kylmä. Nyt juostiin alamäkeen niin kovaan kuin päästiin ja uskallettiin, jotta saataisiin hakattua jalkoja kipeäksi. Viimeisen lenkin jälkeen laitettiin pyörät ja kamat kyytiin ja ajeltiin takaisin kotia lepuuttamaan jalkoja ennen syyskuun 1. päivänä alkavaa koitosta: http://www.transalpine-run.com/alps_cross_race.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti